Vremenska prognoza

MobileTran

Adolescenti koji dulje spavaju dobivaju bolje ocjene

Adolescenti koji spavaju između šest i deset sati (tj. spavaju u skladu s prosjekom) dobivaju znatno bolje ocjene u odnosu na one koji spavaju kraće (6 sati ili manje tijekom noći) ili dugo (više od 9 sati tijekom noći). Štoviše, ta je razlika još veća kad je u pitanju tjelesni odgoj. Ovo je zaključak koji je predstavljen u studiji objavljenoj u časopisu "International Journal of Clinical and Health Psychology" (međunarodni časopis za kliničku psihologiju i psihologiju zdravlja) u Španjolskoj.

U ovoj su studiji studenti odgovarali na dva različita upitnika čiji je cilj bio mjerenje kvalitete sna, razine pospanosti ili tendencije da studenti utonu u san u različitim situacijama. Autori su otkrili kako adolescenti koji spavaju više sati dobivaju bolje ocjene iz matematike, kao i da postoje značajnije razlike u tjelesnom odgoju u usporedbi s ostalim ispitanicima.

Istraživači su uočili kako vrijeme odlaska na spavanje i buđenja ne utječe značajno na rezultate, osim za one pojedince koji idu u krevet ranije i dižu se kasnije, a kod kojih je uočeno značajno pogoršanje u usporedbi s njihovim kolegama iz razreda. Istraživači su također otkrili značajne informacije povezane s latentnošću sna (vremenom koje proteklo od trenutka kada je subjekt legao u krevet s namjerom da spava do trenutka dok ne zaspi). Znanstvenici su otkrili kako osobe koje imaju dobru latentnost sna (manje od 15 minuta) dobivaju znatno bolje ocjene od ostalih. Kao opći zaključak, autori su otkrili da obrasci spavanja utječu na akademski uspjeh. » Potraži više...