Vremenska prognoza

MobileTran

Ako želite ostati vitki, bacite pogled na malo čokolade

Zamislite krišku raskošne čokoladne torte. Jeste li gladni? Zvuči malo vjerojatno, no prikazivanje slika slatkih užitaka ženama koje paze na svoju težinu može prije ojačati njihovu odlučnost da jedu zdravo, nego ih poticati na varanje.

Oglašivači očito vjeruju da slike ukusnih zalogaja navode ljude na kupnju, ali psiholog Floor Kroese sa Sveučilišta Utrecht u Nizozemskoj nagađa da bi takvo iskušenje zapravo moglo pojačati njihovu samokontrolu. Da bi ispitali tu teoriju, on i njegove kolege pokazali su grupi od 54 studentice ili sliku kriške čokoladne torte ili cvijet, pod krinkom testa pamćenja. Nakon toga su ispitali studentice o njihovim planovima u vezi zdravije prehrane i nudili im izbor između čokoladnog i zobenog kolačića.

Žene kojima je prikazana slika kolača pridale su veću važnost svojim namjerama da se zdravije hrane, nego njihove kolegice kojima je prikazan cvijet. Također su znatno češće birale zobeni kolačić - za koji su prethodna istraživanja pokazala da je općenito prihvaćen kao zdraviji izbor.

"Primamljiva hrana ne potiče uvijek na popuštanje", kazao je Kroese. "Čini se da je gledanje primamljive hrane podsjetilo ljude na njihov cilj da nadziru tjelesnu težinu i pomoglo im da tako i postupe." Prethodne studije sugerirale su da mirisanje ukusne, nezdrave hrane potiče ljude da više cijene zdravu prehranu, ali ovo je prvo istraživanje koje proučava kako nezdrava hrana utječe na prehrambene navike.

Ayelet Fishbach iz Poslovne Škole Booth na Sveučilištu u Čikagu slaže se sa Kroeseovim zaključkom. "Do neke mjere, ovaj pozitivni utjecaj primamljive hrane svladat će negativni utjecaj - poriv na popuštanje", kazala je.

Kroese tvrdi da lijepljenje slika primamljive hrane na vrata hladnjaka može pomoći podizanju svijesti o važnosti brige za tjelesnu težinu. No, tvrdi da su takvi zaključci primjenjivi samo na žene koje se trude smanjiti tjelesnu težinu, te da nije sasvim jasno vrijedi li to za cijelu populaciju.

Njegov tim sada želi istražiti djelovanje promjenjivog intenziteta kušnje. Dosadašnja saznanja sugeriraju da slike vrlo primamljivih kušnji, čini se, podsjećaju ljude na njihove ciljeve smanjenja tjelesne težine, dok manje primamljive slike ne potiču aktivaciju istog mehanizma, što ih čini "opasnijima", kazao je Kroese. » Potraži više...