Vremenska prognoza

MobileTran

Atmosferski valovi

Nadaju se da će istraživački zrakoplov letjeti u istom zračnom prostoru, istovremeno pružajući najnovije i najtočnije podatke. Zauzvrat, meteorolozi žele da Perlan 2 prikupi podatke "in situ" na visinama koje su njima nedostižne. Posebno su zainteresirani da otkriju što se događa kada se atmosferski valovi "slome" i zašto se to događa. Valovi koji se slamaju glavni su pokretač strujanja zraka u stratosferi, a ukoliko ih vremenski modeli ne predstavljaju pravilno, struje zraka se mogu početi kretati u sasvim pogrešnom smjeru u računalnim simulacijama. Istraživači također žele saznati zbog čega se u ovom području stvara više stratosferskih valova od bilo koje druge lokacije na svijetu.

Kada Perlan 2 poleti s piste, bit će to gotovo 110 godina nakon polijetanja prvog zrakoplova s posadom. U to su vrijeme hrabri piloti stalno pomicali granice onoga što smo mislili da je moguće u zrakoplovu. Danas je preostalo svega nekoliko lokacija na Zemlji gdje zrakoplovi nisu letjeli, no upravo je tamo krenuo Perlan 2.

Kako će Enevoldson znati da je postalo previše rizično? To će biti turbulencije na vrhovima krila, podrhtavanje trupa - znak da se nešto u zraku promijenilo. Čim zakorači u jedrilicu, ona postaje produžetak njegovog tijela. Tijekom svih godina koje je proveo kao probni pilot, uvijek je imao kontrolu. U nekom će se trenutku Enevoldson morati vratiti. Sve do tog trenutka nastavit će se penjati sve više i više, u područja koja mogu doseći jedino pioniri zrakoplovstva. » Potraži više...