Vremenska prognoza

MobileTran

Biogorivo iz bakterija

Bakterija koja uzrokuje najveći broj slučajeva trovanja hranom u SAD-u bi jednog dana mogla biti odgovorna za većinu goriva za prijevoz u državi. Istraživači su koristili alate sintetičke biologije kako bi manipulirali genima bakterije Escherichia coli, uobičajene bakterije, tako da bi ona mogla sažvakati vegetaciju iz koje bi proizvela dizel i ostale ugljikovodike.

E. coli je popularna u genetskom inženjeringu jer je jako dobro proučena i vrlo otporna, sposobna je dobro podnositi genetičke promjene, kaže Jay Keasling, kemijski inženjer na kalifornijskom sveučilištu Berkeley. Istraživači su već izmijenili E. coli kako bi proizvodili lijekove i kemijske spojeve, a sada su Keasling i njegovi kolege pretvorili ove organizme u tvornice biodizela.

Znanstvenici su prvo genetski izmijenili E. coli kako bi konzumirala šećer i izlučivala biodizel pogodan za primjenu u motorima - bez potrebe za destilacijom, pročišćavanjem ili otvaranjem stanica kako bi ulje izašlo iz njih, kao što je slučaj kod proizvodnje biodizela iz algi. Proces je savršen za stvaranje ugljikovodika s najmanje 12 ugljikovih atoma u njima—osim dizela, skupina obuhvaća i mlazno gorivo (kerozin). Ali još uvijek ne mogu proizvesti kratkolančane ugljikovodike, kao što je benzin, a to je nedostatak na kojem Keasling radi.

Keasling nije sam u ovome; nekoliko tvrtki ima želju za komercijalnom proizvodnjom iz ovog otpornog mikroorganizma. On "raste brzo, tri puta brže od plijesni," objašnjava genetičar i razvijatelj tehnologije George Church na Harvard Medical School, i "100 puta brže od većine poljoprivrednih mikroorganizama."

Pa ipak, na Keaslingovoj E. coli treba još raditi kako bi se povećala njena učinkovitost u proizvodnji goriva. "Mi smo na oko 10 posto teoretskog maksimalnog prinosa iz šećera," kaže Keasling. "Mi bismo željeli doći na 80 do 90 posto kako bismo to učinili komercijalno isplativim. Nadalje, trebali bismo proizvodni proces na veliko." U kreiranju novog organizma, oni će također ukloniti ključne metaboličke staze kako bakterija nikad ne bi mogla preživjeti u divljini. Izazovi nisu trivijalni, no obećanje je veliko. » Potraži više...