Vremenska prognoza

MobileTran

Brže i jeftinije istraživanje dubokih mora

Lov na vulkanske otvore u dubokim morima, osebujna bića dubina i crne kutije potonulih zrakoplova uskoro bi mogao postati mnogo jeftiniji i lakši zahvaljujući podmornici čiji je dizajn inspiriran paukom. Današnje podmornice na daljinsko upravljanje (remotely operated submersible vehicles - ROV-ovi) spojene su s brodom za podršku pomoću kablova debljine oko 2,5 centimetara kroz koje dobivaju električnu energiju. Ali izvlačenje nekoliko kilometara debelog kabela kroz vodene dubine oslabljuje vučnu silu što ometa ROV: tipične brzine su manje od 2 kilometra na sat. To ne mora biti tako, kaže dizajner podmornica Graham Hawkes iz San Francisca, koji je već gradio krilate podmornice od karbonskih vlakana. Baterijska tehnologija sada doseže točku u kojoj bi ROV-ovi mogli nositi svoje vlastito napajanje, u obliku laganih litijskih baterija velikog kapaciteta.

Bez potrebe za debelim kabelom za napajanje, za slanje kontrolnih signala potrebna su samo tanka optička vlakna. "Smanjite promjer spone na 2 do 4 mm i odjednom imate znatno manji problem s vučnom silom", kaže Jonathan Epstein, predsjednik tvrtke Hawkes Remotes Inc (HRI) - tvrtke koju je Hawkes odredio za izgradnju svojih ROV-ova - sa sjedištem u Richmond Pointu, Kalifornija. Vlakna će biti pohranjena na samom ROV-u.

Zbog toga, ovi ROV-ovi po imenu "SpiderOptic" trebali bi moći putovati brzinom većom od 10 kilometara na sat koristeći mnogo manje, lakše motore od onih koji se koriste na konvencionalnim ROV-ovima. A bez potrebe za vitlom kabela na palubi broda i sustava za upravljanje sponom, može se koristiti mnogo manji brod koji će nove vrste ROV-ova staviti u funkciju, kaže Epstein. HRI projektira tri ROV-a s ovim sustavom.

Novi ROV-ovi će koštati između 800.000 dolara i 1,2 milijuna dolara po komadu, ali Epstein procjenjuje kako njihova sposobnost lansiranja iz malih plovila, i to bez kompliciranog sustava za upravljanje sponom, može uštedjeti i do 100.000 dolara dnevno na troškovima iznajmljivanja broda i posade. » Potraži više...