Vremenska prognoza

MobileTran

Carstvo sunca

Jeremy Leggett je utiratelj putova, zagovaratelj ideja i vizionar. Kao glavni znanstvenik u Greenpeaceu, pomogao je skovati izraz "solarno stoljeće", a zatim osnovao istoimenu tvrtku koja gradi solarne ploče za britanske krovove. Sad nam donosi jednostavan vodič u kojem odgovara na svako zašto i kako vezano uz solarnu energiju, od tankoslojnog silicija do električnih automobila.

Mnogi će se složiti da smo na početku solarne revolucije, no postoje dva modela toga carstva sunca. Prvi, koji je težište Leggettovih poduzetničkih napora, temelji se na mikroenergiji – svaka zgrada se sama opskrbljuje energijom. Drugi koristi ekonomiju razmjera. Prema tom modelu, pustinje će biti pokrivene golemim solarnim farmama za prikupljanje energije koja će se distribuirati putem nepreglednih prekokontinentalnih supermreža.

Među zagovornike načela "veliko je lijepo" spada i George Monbiot koji je kritizirao Leggettove tvrdnje o solarnim krovovima. Nažalost, Leggett se ovdje ne bavi tim razmiricama, već naprosto poziva na korištenje kako solarnih krovova tako i solarnih farmi, istovremeno tvrdeći kako je moguće da se "oblačna Britanija" pa čak i "kišoviti Manchester" napajaju energijom sunca.

Unatoč svojoj tehničkoj besprijekornosti, knjiga ponegdje ostavlja dojam nekritične propagande. Primjerice, Leggett i njegovi suautori hvale planove Abu Dhabija o izgradnji Masdara, grada bez štetnog utjecaja ugljičnih emisija, koji bi bio zeleni mjehurić u moru neodrživosti. Pa ipak, Leggettu morate priznati jedno: nije od onih koji samo navijaju s klupe, već je i sam krenuo u napad. » Potraži više...