Vremenska prognoza

MobileTran

Dodatni sat sunčeve svjetlosti ima visoku cijenu

Ušteda dnevnog svjetla ima marginalno znanstveno porijeklo: njen izumitelj, novozelandski prirodoslovac George Vernon Hudson, objavio je dva rada u kasnijem dijelu 19. stoljeća, zalažući se za pomicanje vremena u skladu s godišnjim dobima od dva sata kako bi se "bolje iskoristili dugi ljetni dani". Primarni razlog, međutim, uvijek je bio ušteda na cijeni energenata, jer dodatno dnevno svjetlo u večernjim satima smanjuje potrebu za rasvjetom. Njemačka je uspostavila Sommerzeit ("ljetno vrijeme") kao sredstvo uštede ugljena tijekom rata, a do 1918. godine isto su učinile i Europa, Rusija i SAD.

Satovi su se vraćali na normalno vrijeme u razdoblju mira, sve dok ušteda dnevnog svjetla nije opet postala privremeno obvezna za vrijeme Drugog svjetskog rata. Američki Kongres je 1966. godine donio Zakon o jedinstvenom vremenu, što je bila prva ne-ratna provedba prakse (iako je, tehnički, svaka država mogla odlučivati hoće li ga se pridržavati); ušteda dnevnog svjetla je od tada produljena kao odgovor na energetske šokove poput naftnog embarga 1970-ih godina.

Nažalost, ova strategija ne mora donijeti nikakve uštede energije u svijetu kojim upravlja klima. Nadolazeća studija u časopisu "Journal of Economics and Statistics" istražila je obrasce potrošnje električne energije iz "prirodnog eksperimenta" u Indiani, u kojoj su se neke regije pridržavale pomicanja satova a druge nisu, sve dok država nije naložila obvezno opće uvođenje tog pravila 2006. godine. Regije koje su se pridržavale uštede dnevnog svjetla potrošile su više električne energije od onih koje to nisu činile. Autori su pripisali svoja otkrića većoj uporabi ventilatora i klima uređaja tijekom produljenih ljetnih dana.

Druge studije pokazale su da pomicanje sata u svrhu uštede dnevnog svjetla može dovesti do većeg broja prometnih nesreća (zbog poremećaja cirkadijurnih ritmova, što dovodi do nedostatka sna), depresije (studija iz 2008. godine pokazala je da će muškarci vjerojatnije počiniti samoubojstvo u prvim tjednima nakon pomicanja sata), a može čak pridonijeti i povećanom riziku od srčanih udara (slučajevi narastu s 5 na 10 posto u prvim tjednima nakon što se sat pomakne unaprijed, prema studiji iz Švedske). To je prilično visoka cijena - kada se uzme u obzir da je sve što je George Vernon Hudson stvarno želio bilo nekoliko dodatnih sati sunčeve svjetlosti radi prikupljanja kukaca. » Potraži više...