Vremenska prognoza

MobileTran

Dovedite se u stanje učenja

Ponavljate za ispit? Započnite tako da se dovedete u stanje učenja. Do sada su neuroznanstvenici bili usmjereni na određivanje dijelova mozga koji su aktivni za vrijeme učenja. "Ali nitko nije gledao na stanje pripremljenosti", kaže John Gabrieli s Tehnološkog instituta u Massachusettsu. "Ideja je da se prije događaja odredi je li mozak spreman za učenje".

Gabrieli i njegovi kolege koristili su funkcionalno skeniranje magnetskom rezonancom kako bi pratili prirodno promjenjivu moždanu aktivnost 20 volontera i istražili da li mozak ulazi u takvo stanje učenja. Za vrijeme boravka u skeneru, svakoj je osobi prikazano 250 slika, jedna po jedna, te se od njih tražilo da ih upamte. Volonterima su slike ponovno prikazane 2 sata kasnije - i to pomiješane s 250 novih slika - te se od njih tražilo da se sjete slika koje su vidjeli ranije.

Tim bio iznenađen kada je otkrio da su pojedinci, u trenucima prije nego što su im prikazane slike kojih su se kasnije sjetili, imali niske razine aktivnosti u području mozga koje je poznato kao vrlo aktivno tijekom učenja. "Možda je činjenica da je ovo područje bilo manje aktivno značila da je oslobođen prostor - da je postao otvoreniji za poticaje kako bi izazvao reakciju", sugerira Gabrieli.

Njegova je ideja postići da učenje bude učinkovitije. "Možete zamisliti računalni sustav za učenje koji bi se zaustavio kada mozak nije spreman za učenje i ponovno pokrenuo kada jest", kaže on. Sljedeći bi korak trebao koristiti postojeću metodu skeniranja kako bi uvježbao pojedince da svojevoljno uđu u takva stanja uma, te ih nagradio kada to učine. Optimiziranje ovih područja u mozgu pružilo bi nam sofisticiraniji način za pristup učenju. Ovo je vrlo uzbudljiva ideja. » Potraži više...