Vremenska prognoza

MobileTran

Efekt nevidljivosti

Oko 300 godina prije Krista, grčki je matematičar Euklid izveo zakone refleksije pretpostavljajući da svjetlost putuje pravocrtno. Prošlog je stoljeća Einstein pokazao da se zraka svjetlosti savija u blizini mase veličine zvijezde. Ovo je koristan trik, ali ne možemo koristiti zvijezdu kako bismo savijali svjetlost po želji. Teorijski prijedlog iz 1964. godine koji je dao Victor Veselago iz instituta Lebedev u Moskvi po tom pitanju obećava više.

Veselago je sugerirao da je moguće osmisliti materijal koji ima negativan indeks loma. Takvi "metamaterijali" su prvi put stvoreni u laboratoriju prije 10 godina. Ubrzo su razbuktali maštu, osobito 2006. godine kada su David Smith sa Sveučilišta Duke u Durhamu i njegovi kolege izradili prvi "plašt nevidljivosti" - metamaterijal s promjenjivim indeksom loma koji je savijao zrake svjetlosti oko objekta, čineći ga nevidljivim.

Taj plašt je funkcionirao samo za svjetlost određene mikrovalne frekvencije. Napraviti istu stvar za vidljive valne duljine je teže, jer elementi metamaterijala moraju biti manji od valne duljine svjetlosti. Osim plašta nevidljivosti, postoje i ideje za korištenje metamaterijala za optičke "superleće" visoke razlučivosti, uređaje za bolje fokusiranje ultrazvučnih valova u medicini, pa čak i zaštitu od tsunamija. » Potraži više...