Vremenska prognoza

MobileTran

Genetska riža uskoro u Kini

Kina bi mogla postati prva zemlja koja će dopustiti komercijalni uzgoj genetski modificirane riže, koja bi mogla krenuti u prodaju već iduće godine. Testiranja na terenu dvije CM sorte, nazvane Huahui 1 i Bt Shanyou 63, su u tijeku nakon što su u studenom dobile službeno odobrenje za sigurnost. Obje sadržavaju "Bt" proteine iz bakterije Bacillus thuringiensis koja ih štiti od rižinog bušača korijena, najveće rižine štetočine u Kini.

Koliko će točno trajati završna ispitivanja nije poznato, no Jikun Huang, upravitelj Centra za kinesku poljoprivrednu politiku u Pekingu, očekuje proizvodnju na veliko u provinciji Hubei 2011. godine, nakon čega slijedi brzo odobrenje za komercijalnu uporabu u ostatku zemlje. On odbija tvrdnje da GM sorte mogu oštetiti trgovinu kontaminiranjem izvoza i naglašava da je udio izvoza manji od 1 posto od ukupne proizvodnje riže u zemlji.

Prethodna testiranja GM sorti u Kini, uključujući dvije sorte koje su sada sigurne za komercijalnu uporabu, pokazala su da su one korisne siromašnim poljoprivrednicima te da su manje izložene štetnim pesticidima.

Bob Zeigler, upravitelj neprofitnog Međunarodnog instituta za istraživanje riže (IRRI) u Los Banosu, Filipini, tvrdi da GM riža može imati jedinstvena obilježja koja se inače ne mogu postići. Poljoprivrednici u Indiji i na Filipinima počeli su ove godine dobivati rižu otpornu na poplave koja je razvijena u institutu IRRI i nije GM, ali je razvijena korištenjem znanja iz istraživanja GM. » Potraži više...