Vremenska prognoza

MobileTran

Kako se lišće brani od mraza

Dok temperature padaju, lotosovi listovi mogu ostati iznenađujuće neprekriveni mrazom. Njihova tajna, za koju se ispostavilo da je vezana uz njihova svojstva vodoodbojnosti, mogla bi se primijeniti u izradi materijala za obranu od mraza.

Kapljice vode se otkotrljaju s lišća lotosa dijelom zbog hrapavosti njihove površine. Neravnine zarobe zrak ispod bilo koje kapljice vode na površini, što ih sprječava da uspostave kontakt. Umjetne površine sa sličnim svojstvima jednako su vodoodbojne, a također su i otporne na stvaranje mraza. Takva obrana od mraza nastaje jer kapljice vode koje se slabo drže na površini čija je temperatura ispod nule ne mogu izgubiti toplinu prema toj površini, te se zato sporo smrzavaju.

Kako bi ovo dokazao, jedan je tim rashladio dva komada polipropilena - jednog sa "superhidrofobnom" površinom poput one kod lotosovog lista i drugog hidrofobnog s manje površinskog reljefa. U vlažnoj atmosferi, okrugle kapljice vode promjera 5 mikrometara kondenzirale su se na obje površine, ali kako su kapljice rasle, one na hidrofobnoj površini su se spljoštile, pa se tako povećala dodirna površina između kapljica i površine. Ove kapljice su se smrznule u roku od 90 sekundi. Kapljice na superhidrofobnoj površini ostale su okruglog oblika čak i kada im je promjer narastao na 80 mikrometara te su se smrznule tek nakon 6 minuta. » Potraži više...