Vremenska prognoza

MobileTran

Koliko visoko može letjeti jedrilica?

Unutar jedrilice visoko iznad snijegom prekrivenih vrhova Anda u Patagoniji, spremnik je počeo ispuštati zrak. Einar Enevoldson odmah je znao da se nalazi pred teškom odlukom. Pokušavao je letjeti jedrilicom na rekordnoj visini od 15.000 metara i iznad nje - podvig koji je većina pilota smatrala nemogućim. S njim u zrakoplovu bio je i milijarder Steve Fossett, koji je financirao pokušaj.

Zrak pod visokim pritiskom iz spremnika prolazio je kroz meke cijevi i ulazio u Fossettovo narančasto zaštitno odijelo. Odijelo se napuhnulo i ukrutilo. To se nije trebalo dogoditi na njihovoj visini. Da se odijelo nastavilo i dalje puniti zrakom, Fossett bi bio imobiliziran satima. Što je još gore, njegovo je odijelo moglo blokirati kontrole pa bi bilo nemoguće sigurno prizemljiti zrakoplov. Pa ipak, dok se zima na jugu približavala kraju, ovo je mogla biti njihova posljednja prilika za let. Enevoldson, koji je u to vrijeme imao 74 godine, proveo je 15 godina u pripremama za ovaj let, a desetljećima je sanjao o tome. Kada bi samo mogli doći dovoljno visoko to bi dokazalo njegovu teoriju da i jedrilica može dospjeti visoko u stratosferu. Povratak bi značio veliko razočaranje ali je bilo rizično nastaviti. To je bilo 2006. godine.

Ovaj je let bio dio odvažnog plana po nazivu "Projekt Perlan". Enevoldson procjenjuje da je pronašao način za put u veće visine od bilo koga u letjelici s krilima, hvatanjem stratosferskih valova kojima snagu daje polarni vrtlog. Njegov je cilj letjeti bez motora do visine od 27.500 metara. » Potraži više...