Vremenska prognoza

MobileTran

Kraj Atlantisa

Očekuje se da će povratak na Zemlju svemirskog šatla Atlantis okončati njegovu karijeru koja je trajala gotovo 25 godina. Kada je Atlantis lansiran 1985. godine, mnogi su se nadali da će flota šatlova uvesti novu eru sigurnih letova u svemiru.

Taj san je uništen samo četiri mjeseca kasnije kada se Challenger raspao tijekom polijetanja. Nakon što je druga nesreća ubila posadu Columbije 2003. godine, NASA je odlučila zauvijek prizemljiti flotu šatlova krajem 2010. godine.

Tri preživjela šatla sada se suočavaju sa svojim posljednjim zakazanim misijama, a Atlantis bi trebao biti prvi umirovljen, kada se vrati iz Međunarodne svemirske postaje. On će, međutim, biti u pripremi u slučaju da posljednji planirani let šatla Endeavour krajem 2010. godine zapadne u probleme.

Postoje i slabe šanse da će osvojiti još jednu misiju, ako pozivi za kratko produljenje programa budu prihvaćeni. Ken Ham, zapovjednik sadašnje Atlantisove misije, spreman je zauvijek se oprostiti od šatlova. NASA jedva čeka istraživanje iza niske Zemljine orbite. "Ne možete to učiniti u svemirskom šatlu", kaže on. "Program jednom mora završiti." » Potraži više...