Vremenska prognoza

MobileTran

Lov na Higgsovu česticu se nastavlja

Mamac u vidu Higgsove čestice mogao bi postići da Veliki hadronski sudarač (LHC) još neko vrijeme nastavi sudarati čestice, u pokušaju da se nađe ona za koju se smatra kako svim drugim česticama daje masu. Smješten u blizini Ženeve u Švicarskoj, LHC sudara čestice energijom od 7 teraelektronvolta (TeV), što je polovica energije za koju je projektiran. Plan je bio prikupiti podatke na ovoj energiji tijekom 2011. godine, a zatim isključiti LHC na 15 mjeseci kako bi se obavili popravci koji su potrebni za postizanje 14 TeV.

Sada upravitelji LHC-a razmatraju odgodu njegovog gašenja do kraja 2012. godine. To bi LHC-u dalo više vremena kako bi uhvatio znakove Higgsove čestice prije duge pauze. "Otkriće bi moglo biti odmah iz ugla i želimo držati korak", kaže član LHC-ovog tima Ian Shipsey sa Sveučilišta Purdue u Indiani.

Odluka će biti donesena u siječnju. LHC-ov suparnik, Tevatron akcelerator čestica u Illinoisu, također bi mogao dobiti produljen rok za lov na Higgsovu česticu od dodatne tri godine, do 2014. godine. "Želimo produljiti rad bez obzira na Tevatron", kaže Shipsey. Međutim, kaže i kako bi posjedovanje dokaza za Higgsovu česticu iz oba pokusa povećalo sigurnost u njeno postojanje. » Potraži više...