Vremenska prognoza

MobileTran

Mega-poplava napunila Mediteran za nekoliko mjeseci

Požderi se od zavisti, Noa. Poplava biblijskih dimenzija napunila je današnje Sredozemno more u samo nekoliko mjeseci. U svom vrhuncu, mega-poplava podizala je morsku razinu za više od 10 metara dnevno. Prije oko 5,6 milijuna godina Sredozemno more je gotovo potpuno presušilo nakon što se odvojilo od Atlantskog oceana. To je bila posljedica uzdizanja Gibraltarskih vrata zbog kombinacije tektonskih aktivnosti i spuštanja razine mora. Daljnjim tektonskim aktivnostima prije 5,3 milijuna godina Gibraltarska vrata su se spustila i opet spojila Sredozemni bazen s Atlantikom.

Ranije se pretpostavljalo da je trebalo barem desetljeće da se Sredozemno more ponovno napuni, putem vodopada preko Gibraltarskih vrata. Sada nova analiza pokazuje da je većina vode pristigla u manje od dvije godine, lijevajući se niz dugačku blagu kosinu. Daniel Garcia-Castellanos s Jaume Almera Instituta za geologiju u Barceloni, u Španjolskoj, i njegovi kolege proučavali su podatkedobivene iz bušotina i seizmičke podatke s Gibraltarskih vrata kako bi procijenili veličinu i opseg kanala koji je ta poplava oblikovala. Otkrili su tjesnac dugačak 200 kilometara i dubok 250 metara koji prolazi kroz Gibraltarska vrata. Za razliku od prijašnjih modela, oni su rekonstruirali slojeve stijena kroz koje je voda morala proći te kako se kanal oblikovao ovisno o tome.

Zaključili su da je poplava najvjerojatnije počela s kapanjem vode preko masivne stjenovite brane, tisućama godina. To je postupno produbljivalo kanal sve dok brana nije popustila i voda naglo šiknula, ispunivši Sredozemno more za manje od dvije godine. Istraživačka skupina procjenjuje da je maksimalni tok bio oko 1000 puta jači od najjačeg toka današnje Amazone. Flora i fauna morali su se brzo prilagoditi novom okolišu, a nekim vrstama, uključujući i prve hominine, duboki kanal vjerojatno je predstavljao prepreku. "Da je preostala kopnena veza svakako bi bila olakšala raniji dolazak ranog čovjeka u zapadnu Europu," tvrdi Chris Stringer, antropolog iz Prirodoslovnog muzeja u Londonu. Umjesto toga, rani čovjek je u zapadnu Europu išao zaobilaznim putem i stigao je tek prije 1,5 milijuna godina.

Sredozemno more čekaju još veće promjene. "To područje je tektonski vrlo aktivno. Afrika se neprestano pomiče prema sjeveru i dugoročna prognoza za Mediteran nije dobra. Mediteran se praktički već promijenio iz otvorenog oceana u jezero," tvrdi Philip Gibbard sa Sveučilišta Cambridge. Garcia-Castellanos i njegovi kolege nadaju se da će ponovo analizirati i druge drevne mega-poplave svojom tehnikom modeliranja, kako bi provjerili jesu li i one podcijenjene. "To je doista zanimljiv pristup i trebao bi nam pomoći u prepoznavanju sve više ovakvih mega-poplava diljem svijeta," kaže Sanjeev Guptin s Imperial Collegea u Londonu. » Potraži više...