Vremenska prognoza

MobileTran

Može li vam Internet pronaći lijek?

Sve češće posjećujemo Internet u potrazi za zdravstvenim savjetima, ali teško je znati kojim stranicama vjerovati Ako redovito koristite tražilice kako biste saznali, recimo, trebate li staviti led na iščašeni gležanj, teško da ste jedini. Šezdeset jedan posto Amerikanaca traži zdravstvene savjete online, prema anketi koju je prošli mjesec objavio istraživački centar Pew u sklopu projekta "Internet i američki život". Otprilike trećina ispitanika priznala je da je promijenila svoje mišljenje o tome kako bi trebali liječiti bolest temeljem onoga što su pročitali online. Međutim, sve više dokaza ukazuje na to da su mnoge online zdravstvene informacije nepouzdane.

"Moj sveukupni dojam je da kakvoća zdravstvenih informacija strahovito varira, gotovo je apsurdno koliko strahovito", kaže Kevin Clauson, farmakolog sa Sveučilišta Nova Southeastern u Fort Lauderdaleu na Floridi. "Ako se [internetsku stranicu] doživljava kao autoritativni izvor, a postoje dokazi da ona to nije, to može biti opasno." Nekoliko istraživanja koja će ove godine biti objavljena u medicinskim časopisima upozoravaju na ovaj problem. Pia Lopez-Jornet i Fabio Camacho-Alonso sa Sveučilišta Murcia u Španjolskoj ustanovili su da su informacije o oralnim karcinomima na prvim internetskim stranicama koje izbaci pretraga na Googleu i Yahoou bile "loše" (Oral Oncology, DOI: 10.1016/j.oraloncology.2009.03.017). Između ostalog, stranice nisu navele autore, izvore i izvijestile o sukobu interesa. Istraživanje tima medicinskog centra sa Sveučilišta Charite u Berlinu u Njemačkoj ustanovilo je da su, kada je riječ o savjetima potraženim na Googleu o tome kako se riješiti žgaravice, "dokazi za većinu preporuka slabi ili nepostojeći".

Iako su tijekom ovih i drugih istraživanja pregledani deseci internetskih stranica, većina se slaže da je stranica kojoj treba posvetiti najviše pažnje Wikipedia. Popularna i jednostavna za pretraživanje, ova enciklopedija koju stvaraju korisnici je osma najposjećenija stranica na Internetu i prva stanica za mnoge koji traže zdravstvene informacije. Članci s Wikipedije pojavljuju se među prvih 10 rezultata za više od 70 posto medicinskih upita na četiri različite tražilice, prema istraživanju ovomjesečnog izdanja časopisa Američkog društva za medicinsku informatiku. Također, korisnici je pretražuju češće nego slične stranice servisa MedlinePlus Američke nacionalne knjižnice za medicinu.

Više zabrinjava postotak liječnika koji se obraćaju Wikipediji za medicinske informacije: 50 posto prema travanjskom izvješću Manhattan Researcha, američke konzultantske tvrtke za zdravstvenu skrb. Kakav je Wikipedia izvor medicinskih informacija? Njezina suradnička filozofija koju su stvorili korisnici općenito znači da se greške brzo primjećuju i ispravljaju. Nekoliko istraživanja, uključujući jedno koje ispituje zdravstvene informacije, jedno koje ispituje članke o kirurgiji i jedno koje se fokusira na lijekove, ustanovili su da je ta online enciklopedija gotovo u potpunosti bez činjeničnih pogrešaka.

Štoviše, članci se značajno poboljšavaju s vremenom, prema istraživanju koje je Clauson objavio prošlog prosinca u Analima farmakoterapije (sv. 42, str. 1814.). "Uređivačka politika Wikipedije doista funkcionira," kaže. Ali svaka stranica Wikipedije (osim onih kojima je onemogućen pristup radi sprečavanja vandalizma) izložena je zlonamjernom uređivanju – a neke farmaceutske tvrtke su ulovljene kako sa stranica Wikipedije uklanjaju negativne informacije o svojim lijekovima.

Druga velika mana stranice je njezina nepotpunost. Wikipedia je bila u stanju odgovoriti na samo 40 posto upita o lijekovima koja je Clauson postavio. Za usporedbu, tradicionalno uređivana stranica Medscape Drug Reference odgovorila je na 82 posto pitanja. "Ako nedostaju sigurnosne informacije o nekom lijeku, to stvarno može biti štetno," naglašava Clauson. Primjerice, stranica Wikipedije o Prezisti, lijeku za oboljele od HIV-a, ne spominje komplikacije pri istovremenoj primjeni tog lijeka i gospine trave, biljnog sredstva koje se koristi za liječenje depresije. Njihova jaka interakcija može dovesti do toga da HIV terapija ne uspije.

S druge strane, publicitet koji je Clausonovo istraživanje izazvalo pomoglo je popraviti nedostatke na koje je on ukazao. Jedan propust da se upozori da bi trudnice trebale izbjegavati analgetik Arthrotec riješen je isti dan kada su vijesti na programu Fox prikazale prilog o tom istraživanju. Medicinski stručnjaci su primijetili uspjeh Wikipedije i u nekoliko navrata ga pokušali replicirati. Na primjer, wikije (editabilne internetske stranice) specifične za određena područja, poput RadiologyWiki (wikija za radiologiju) i WikiSurgery (wikija za kirurgiju) smiju uređivati isključivo liječnici.

Općenitiji medicinski wiki, pod nazivom Medpedia, također pisan i provjeren od strane medicinskih stručnjaka, pokrenut je u veljači. Medpediju je osnovao poduzetnik James Currier iz San Francisca, koji se udružio s nekoliko istaknutih medicinskih fakulteta i organizacija kako bi stvorio pouzdanu medicinsku bazu podataka – sa središnjom internetskom stranicom za društveno umrežavanje. Uključuje ne-enciklopedijske resurse poput odjeljka za pitanja i odgovore korisnika te za rasprave.

"Naš cilj je postati mjesto na kojem liječnici svojim pacijentima govore da se trebaju informirati," kaže Currier u razgovoru za New Scientist. "Svima može koristiti upućeniji pacijent." Ali još uvijek je dobro posavjetovati se sa stručnjakom prije liječenja, upozorava. "Sve što se može naći [na Medpediji] pouzdano je, ali nije potpuno. Ništa nije," kaže.

Međutim, proći će mnogo vremena prije nego što ti manji wikiji steknu popularnost Wikipedije. "U konačnici, bit će lakše promijeniti kakvoću informacija na Wikipediji nego mijenjati navike pretraživanja cjelokupnog stanovništva," kaže Clauson.

Američki nacionalni zavod za zdravstvo polako shvaća važnost toga. Tako je 16. srpnja organizirao događaj u svom sjedištu u Bethesdi u Marylandu, s najavljenim ciljem obuke zdravstvenih stručnjaka u području uređivanja medicinskih stranica Wikipedije i razloga zbog kojih bi to trebali činiti. Čini se da je Wikipedija u budućnosti spremna postati daleko uglednije mjesto. » Potraži više...