Vremenska prognoza

MobileTran

Nafta kao obnovljivi izvor energije

Pionir istraživanja genoma Craig Venter udružio se s Exxon Mobilom u namjeri pretvaranja živih algi u mini naftne bušotine. Kako će to učiniti?

Alge koje ugljični dioksid ponovno mogu pretvoriti u fosilno gorivo – zvuči predobro da bi bilo istinito. Kako bi to trebalo funkcionirati? Alge upotrebljavaju ugljični dioksid za proizvodnju molekula ulja, putem fotosinteze, kao način pohranjivanja energije. Drugi su ih već pokušali natjerati da proizvedu višak ulja i pohrane ga. Mi mijenjamo gensku strukturu algi kako bi one proizvodile ugljikovodike slične onima koje crpimo iz tla i kako bismo ih naveli da ispumpavaju te ugljikovodike umjesto da ih sakupljaju. Dok druge istraživačke skupine pokušavaju razviti tehnike sekvestracije C02, mi želimo uzeti taj C02 i natjerati alge da ga ponovno pretvore u naftu. Cilj je spriječiti daljnje povećanje ugljika u atmosferi.

Kako iz ulja od algi dobivate gorivo koje se može točiti u automobil ili mlazni motor? Sljedeća faza je uzeti sirovo bio-gorivo algi, staviti ga u postojeće rafinerije Exxon Mobila i pokušati proizvesti isti proizvod koji se dobiva iz nafte koju crpimo iz tla. Cilj je, dakle, proizvoditi benzin, dizelsko gorivo i mlazno gorivo iz istih ugljikovodika koje koristimo i sada – samo iz drugog izvora. Umjesto da izvlačimo ugljik iz tla, izvlačit ćemo ga iz atmosfere.

Prema vašem mišljenju, kada bi se to moglo dogoditi? Bilo je mnogo najava od strane malih demonstrativnih projekata da će otkriti značajno novo gorivo za godinu, dvije. Naš cilj je imati stvarni i značajni utjecaj na milijarde galona goriva koje se troše u cijelom svijetu. Materijali koji se koriste u proizvodnji velikog raspona proizvoda – odjeće, tepiha, lijekova, plastike – dobivaju se iz nafte. Cilj nam je pokušati zamijeniti što više njih je moguće. Očekujemo da će to na ovoj razini trajati 5 do 10 godina.

Hoće li Exxon za 10 godina proizvoditi isključivo energiju iz algi? Mislim da je to malo vjerojatno. Pravi test će biti vidjeti koliko jednostavna može biti njezina proizvodnja da bi se mogla mjeriti s cijenom nafte. Izazov je ne samo da to učinimo nego da to učinimo na isplativ način.

Zašto mislite da vi, za razliku od drugih, to možete učiniti? Pa, imali smo neke uspjehe u smislu poticanja algi da luče čiste lipide [ulja], ali mislim da je pravi adut partnerstvo koje imamo – financijska sredstva koja su nam sada raspoloživa te Exxonove inženjerske vještine i stručnost u preradi nafte.

Exxon ima loš ugled kada je riječ o problematici klimatskih promjena. Neće li udruživanje s njima štetiti ekološkom ugledu projekta? Upravo suprotno. Mislim da činjenica da je najveća tvrtka na svijetu nakon nekoliko godina istraživanja krenula u tom smjeru dobra za sve nas. Mnogo puta sam rekao da se ovakva promjena ne može dogoditi bez tvrtki iz naftne industrije. Za njih se zna da prilično dugo proučavaju stvari i da djeluju u velikom rasponu tek kada se uvjere u dobrobit nekog pristupa. Ne vidim kako može biti loša vijest ako netko napravi golem zaokret prema koristi planeta. » Potraži više...