Vremenska prognoza

MobileTran

Najbolji mikroskop

Tim znanstvenika stvorio je mikroskop koji je probio rekord u tome koliko maleni objekt oko može vidjeti, probijajući teoretsku granicu optičkih mikroskopa. Prije toga, korištenjem standardnog optičkog mikroskopa, mogli su jasno vidjeti objekte samo do jednog mikrometra (0,001 milimetara). Ali sada, kombinacijom optičkog mikroskopa i transparentne mikrosfere, pod nazivom "mikrosferni nanoskop", istraživači mogu vidjeti i 20 puta manje objekte pod normalnim svjetlom. To je izvan teoretske granice optičke mikroskopije.

Ovo znači da bi znanstvenici potencijalno mogli istražiti unutrašnjost ljudskih stanica, te istražiti žive viruse po prvi put kako bi potencijalno vidjeli što ih uzrokuje. Postojeći mikroskopi koji imaju mogućnost pregledati malene objekte mogu vidjeti samo površinu stanice, a ne i samu strukturu, te ne postoji alat kojim bi se živi virus pogledao uživo.

Znanstvenici sada vjeruju da mogu koristiti mikroskop kako bi u budućnosti otkrili daleko manje objekte. Nova metoda nema teoretsko ograničenje u veličini značajki koje može vidjeti. Novi sustav nano-slikovne dijagnostike temelji se na snimanju optičkih virtualnih slika u blizini vidnog polja, a koje nemaju optičku difrakciju, te ih pojačava koristeći mikrosferu, malenu sfernu česticu koja se dalje prenosi i pojačava standardnim optičkim mikroskopom.

Profesor Li, koji je pokrenuo i vodio istraživanje, vjeruje da se ovo istraživanje može pokazati kao važan razvoj. Rekao je kako je to svjetski rekord u smislu koliko sitne objekte optički mikroskop može vidjeti. "Ne samo da smo bili u mogućnosti vidjeti predmete od 50 nanometara, vjerujemo kako je to samo početak i da ćemo biti u mogućnosti vidjeti i daleko manje objekte," izjavio je.

Optički fluorescirajući mikroskopi mogu vidjeti unutar stanice neizravno pomoću bojanja, ali te boje ne mogu prodrijeti u viruse. Gledanje izravno unutar stanica, bez bojanja, te izravno promatranje živih virusa moglo bi revolucionirati način na koji proučavamo stanice i omogućiti nam da po prvi put pobliže istražimo viruse i biomedicinu. » Potraži više...