Vremenska prognoza

MobileTran

Nedostatak sna čini nas nepromišljenim kockarima

Neka bude dvostruko ili ništa. Nakon probdjevene kockarske noći, ova je rečenica mantra za mnoge. Sada znamo i zašto: samo jedna noć bez sna dovoljna je kako bi promijenila tipičnu kockarsku strategiju obrane od potencijalnih gubitaka u onu u kojoj se poduzimaju veći rizici u potrazi za većim nagradama.

Scott Huettel sa Sveučilišta Duke u Durhamu, Sjeverna Karolina, spriječio je 29 odraslih osoba da tijekom noći spavaju. Zatim ih je zamolio da izvrše niz kockarskih zadataka gdje su mogli manipulirati svojim opcijama za klađenje, dok im je skenirao mozak koristeći uređaj za snimanje funkcionalne magnetske rezonancije (fMRI).

Za razliku od dobro odmorenih volontera, oni koji nisu spavali promijenili su svoje ponašanje u potjeri za velikim dobicima, iako je to značilo i poduzimanje većih rizika. To se podudarilo s povećanom aktivnošću mozga u njihovom ventromedijalnom prefrontalnom korteksu. Također su pokazali i pad aktivnosti u desnoj prednjoj insuli nakon odluka koje su dovele do gubitaka - a to je područje vezano uz negativne emocije.

Kada ih gledamo zajedno, ovi učinci mogu ljude usmjeriti prema maladaptivnom ponašanju: traženju dobitka uz istovremeno ignoriranje negativnih posljedica. Ono što je ključno je da ova pristranost nije imala veze s razinom budnosti volontera. Dakle, ako se nakon neprospavane noći osjećate dobro, to nije jamstvo da možete ispravno razmišljati. » Potraži više...