Vremenska prognoza

MobileTran

Nepoznati genom

Robert Sinsheimer je imao problem 1984. godine. Kao kancelar Sveučilišta u Kaliforniji, Santa Cruz, prikupio je 36 milijuna dolara od potrebnih 70 milijuna dolara za novi teleskop, ali je odjednom uskočio novi donator i dao cjelokupan iznos od 70 milijuna dolara. Problem na kojem bismo možda mogli i zavidjeti, ali da Sinsheimer nije uspio uvjeriti postojeće donatore za potporu još jednom velikom znanstvenom projektu, sveučilište bi moralo vratiti 36 milijuna dolara. Dok fizičari i astronomi rijetko oklijevaju tražiti ogromne svote, biolozi su uvijek bili skromni. Ali je Sinsheimer, molekularni biolog, odlučio kako je vrijeme da se to promijeni. Predložio je stvaranje instituta za sekvenciranje ljudskog genoma.

Taj plan nikada nije proveden, ali je doveo do prve radionice na kojoj se razgovaralo o sekvenciranju ljudskog genoma, a koja je održana 1985. godine u Santa Cruzu. Međutim, većina biologa nije prigrlila ovu ideju. U stvari, mnogi su je ismijavali. Razlog je bio taj što su biolozi smatrali kako je veći dio naše DNK beskoristan. S obzirom na to da je sekvenciranje DNK u to vrijeme bilo vrlo sporo i skupo, mnogi su smatrali da je sekvenciranje cijelog genoma uzaludno trošenje novca. Bojali su se da bi projekt mogao oduzeti financiranje njihovim postojećim studijama.

Unatoč prigovorima, ideja je dobila zamah. Projekt je službeno započeo u SAD-u 1990. godine. Uskoro se proširio na cijeli svijet. Na tiskovnim konferencijama diljem svijeta 26. lipnja 2000. godine, svijetu je rečeno kako je projekt završen, odnosno da barem postoji "radni nacrt". Teži dio - pokušati dati svemu smisao - sada je mogao početi. » Potraži više...