Vremenska prognoza

MobileTran

Novi plan za praćenje krhotina u orbiti

Područje unutar orbite postaje sve više zatrpano mrtvim satelitima i zalutalim komadima opreme. Polje krhotina toliko je gusto da će sudari između objekata u orbiti stvoriti dodatne krhotine brže nego što će svemirsko smeće pasti iz orbite. Predviđeni ishod: eksponencijalan rast količine svemirskog smeća.

Već sada milijuni komada otpada kruže oko Zemlje u nakupinama koje putuju velikom brzinom, a svaki od njih ima dovoljnu količinu kinetičke energije da onesposobi satelit. Također postoji i prijetnja ljudskim životima. U lipnju se šest astronauta na Međunarodnoj svemirskoj postaji sklonilo u kapsule za bijeg kada je komad krhotine stigao na nekoliko stotina metara od postaje. U ovom trenutku SAD poduzimaju preliminarne korake kako bi riješile prijetnju svemirskog smeća primjenom boljeg sustava za njegovo praćenje. "Space Fence" (svemirska ograda), novi radarski sustav vrijedan 6 milijardi dolara kojeg planira američko zrakoplovstvo, mogao bi značajno povećati broj orbitalnih objekata pod nadzorom nakon što uđe u primjenu oko 2017. godine.

Kako je planirano, "Space Fence" će obuhvaćati dvije radarske postaje u južnoj hemisferi. Dok sadašnji sustav radi u VHF području, "Space Fence" će koristiti radar kraće valne duljine, što je bolje rješenje za praćenje otpada. Manja valna duljina omogućava praćenje manjih objekata, pa će "Space Fence" moći pratiti izuzetno malene objekte na manjim visinama. » Potraži više...