Vremenska prognoza

MobileTran

Otkriven je pravi identitet penicilina

Otkriće penicilina pokrenulo je revoluciju antibiotika. No, istraživanje laboratorija u kojem je Alexander Fleming otkrio gljivicu sugerira kako je ona 80 godina bila pogrešno identificirana. Daniel Henk i Matthew Fisher sa sveučilišta "Imperial College" u Londonu proučili su uzorke gljivica koje su još uvijek sačuvane u Flemingovom laboratoriju u Londonu, pa čak i uzeli bris njegove stare bilježnice. Zatim su ih usporedili s uzorcima iz cijelog svijeta.

Fleming je smatrao da je gljivica koja ubija bakterije bila "Penicillium chrysogenum", ali je genetska analiza uzoraka pokazala da se uzorci sastoje od tri prethodno nepoznate vrste, kao i "Penicillium chrysogenum". Antibiotička gljivica bila je jedna od novih vrsta, a čini se da je od te četiri vrste i najčešća. "Ona je vjerojatno među najčešćim višestaničnim organizmima na planetu", kaže Fisher.

Ovaj bi rad mogao pomoći drugima u pronalasku novih antibiotika. "Kada je američko Ministarstvo poljoprivrede tražilo gljivice s antimikrobnim svojstvima, ono je provodilo nasumično uzorkovanje", kaže Henk. Njegova analiza pokazuje da takav način rada u većini slučajeva kao rezultat daje Flemingovu vrstu. U budućnosti će biti moguće koristiti DNK sekvence za potvrdu da uzorci nose nešto doista novo i vrijedno istraživanja. » Potraži više...