Vremenska prognoza

MobileTran

Otpjevaj mi vijest i zapamtit ću je

Pjevanje starijim osobama s demencijom pomaže im stvoriti nova sjećanja, što je jedna od prvih vještina koju su skloni izgubiti. Poznato je da glazba pomaže pamćenju, posebno kod prisjećanja na autobiografske podatke. Na primjer, osobe s Alzheimerovom bolešću bolje se sjećaju događaja iz vlastite prošlosti ako u pozadini svira glazba. Bilo je manje jasno bi li im melodija također mogla pomoći i kod učenja.

Brandon Ally sa Sveučilišta u Bostonu i njegov tim bili su inspirirani izvješćem o čovjeku koji je bolovao od Alzheimerove bolesti i koji se mogao sjetiti aktualnih događaja ako mu je kćer pjevala te vijesti na melodiju poznatih pop pjesama. Odlučili su to i sami isprobati.

Tekstove 40 nepoznatih dječjih pjesama dali na čitanje skupini od 13 osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti i 14 zdravih starijih osoba, tako da su im uz polovicu tekstova puštali stvarne pjesme, a druga polovicu su im čitali naglas. Svi sudionici su ponovo dobili riječi pjesama bez audio zapisa koje su bile pomiješane s riječima iz dodatnih 40 nepoznatih pjesama. Oni s Alzheimerovom bolešću bili su u stanju prepoznati 40 posto izvornih riječi u pratnji pjesme, ali samo 28 posto onih koje su im bile pročitane. Zdrave starije osobe prepoznale su 80 posto riječi, bez obzira da li su bile pjevane ili izgovorene.

Malo toga može poboljšati učenje novih informacija kod ljudi s demencijom, kaže Ally. "Stvarno je super da im je pomoglo slušanje otpjevanih tekstova pjesama." On sugerira da bi pacijentima učenje režima liječenja koristeći pjesmu u ranom stadiju demencije moglo omogućiti da malo dulje žive neovisno. Još ne znamo zašto pjevanje pomaže, ali Ally kaže da glazba uključuje područja mozga, uključujući i subkortikalne regije, koje su obično pošteđene do kasnije faze demencije. Glazba može poboljšati pozornost, dodaje on. » Potraži više...