Vremenska prognoza

MobileTran

Perlan 2

Perlan 2 je kombinacija jedrilice i svemirske kapsule. Njegova je kabina ne samo pod pritiskom već i potpuno hermetički zatvorena. Kako bi let s posadom na velikim visinama bio siguran, mlazni zrakoplovi svoje kabine drže pod pritiskom stalnim usisavanjem vanjskog zraka, ali za Perlan 2 to nije opcija budući da nema motor. Umjesto toga će koristiti komprimirani zrak pohranjen u svom repu za prilagodbu tlaka u kabini. Piloti će udisati zrak iz odvojenog spremnika.

Krila i trup projektirani su kako bi Perlan 2 na velikim visinama putovao brzo. Što se više penjete, brže morate ići. Ako letite presporo ne postoji dovoljan protok molekula zraka oko krila koji bi vas održao u zraku. Ali ako letite brže, dva faktora mogu stvoriti otpor na krilima i usporiti vas. Svaki od tih problema zasebno je već ranije riješen u bezbrojnim dizajnima zrakoplova, ali će Perlan 2 biti prvi koji se s njima uhvatiti u koštac istovremeno, kaže zrakoplovni fizičar Mark Drela s Tehnološkog instituta u Massachusettsu.

Prvi problem je problem "Machovog broja". Dok se zrakoplov približava brzini zvuka (1 Mach), udarni se valovi mogu formirati na stražnjoj strani krila gdje je protok zraka najbrži - a to povećava otpor. Drugi problem, problem "Reynoldsovog broja", također usporava zrakoplov. Zrak točno nasuprot površine krila poznat je kao granični sloj. On bitno pridonosi obliku krila dok ono presijeca okolni zrak. Niska gustoća zraka čini taj sloj debljim i tako povećava otpor. Naročito je vjerojatno da će ovo utjecati na brz i relativno malen zrakoplov kao što je Perlan 2, koji je dug 10 metara od nosa do repa. » Potraži više...