Vremenska prognoza

MobileTran

Poboljšavanje pamćenja

Teško vam je učiti za ispit? Pomoć bi mogla stići u obliku prvog neinvazivnog načina stimulacije mozga koja može potaknuti vizualno pamćenje. Tehnika koristi transkranijsku stimulaciju istosmjernom strujom (tDCS), u kojoj se slabe električne struje primjenjuju na skalp pomoću elektroda. Richard Chi s medicinskog fakulteta Harvard u Bostonu i njegovi kolege željeli su nastaviti prethodna istraživanja koja pokazuju kako lezije na lijevom prednjem temporalnom režnju (ATL), području u blizini sljepoočnice, mogu dovesti do poboljšanja vizualnog pamćenja i perceptivnih sposobnosti sličnih sposobnostima koje imaju određene autistične osobe. Chijev se tim zapitao može li onemogućavanje tog područja korištenjem tDCS-a na isti način poboljšati i pamćenje.

Kako bi to istražio, njegov je tim pokazao skupini od 36 dobrovoljaca desetak slajdova za "učenje" prekrivenih oblicima koji variraju u broju, rasporedu, boji i veličini. Doborvoljcima je potom pokazano pet "probnih" slajdova - dva s uzorcima koji su se pojavili na slajdovima za učenje, dva s potpuno novim uzorcima i jedan čiji je uzorak bio sličan onome na slajdu za učenje. Sudionici su zamoljeni da odrede koje su od probnih slajdova već vidjeli, tako da su prvo obavili zadatak bez ikakve stimulacije mozga.

Subjekti su zatim ponovili eksperiment 12 puta, dok je jedna grupa primila takozvani anodni tDCS (koji potiče aktivnost) na svoj desni ATL i katodni tDCS (koji sprječava aktivnost) na lijevi. Druga grupa primila je suprotnu stimulaciju, a treća je grupa primila placebo terapiju, koja nije stimulirala niti jednu stranu mozga. Oni u prvoj skupini su više nego udvostručili svoje rezultate nakon primanja tDCS-a i ostvarili su poboljšanje vizualnog pamćenja od 110 posto. Sudionici u drugoj i trećoj skupini nisu pokazali ukupno poboljšanje u performansama.

Lijevi ATL je poznat kao ključan za obradu konteksta, između ostalog, a desni ATL se povezuje s vizualnim pamćenjem. Chijev tim tvrdi da sprečavanje aktivnosti u lijevom ATL-u smanjuje pogreške u vizualnom pamćenju tako što smanjuje potencijalno zbunjujuće utjecaje koje kontekst može imati na prepoznavanje. Ovaj efekt, u kombinaciji s povećanjem aktivnosti u desnom ATL-u, omogućuje nekome da bude svjesniji doslovnih detalja svakog uzorka.

Prethodni eksperiment koji je koristio isti vizualni zadatak, ali bez tDCS-a, pokazao je kako su osobe s autizmom uspješnije riješile zadatak od ne-autista u otprilike istom omjeru kao i poboljšanje koje smo vidjeli u ovom eksperimentu, kaže Chi. U budućnosti, kaže Chi, s vremenom će možda biti moguće koristiti tDCS za razvoj "kape za razmišljanje", koja bi poboljšala učenje. » Potraži više...