Vremenska prognoza

MobileTran

"Porijeklo vrsta": 150. godišnjica

Ovaj mjesec obilježava se 150. godišnjica najutjecajnijeg primjera popularno-znanstvenog teksta ikada objavljenog. "Porijeklo vrsta" Charlesa Darwina zaista je knjiga koju biste definitivno trebali pročitati prije smrti. Sivobradi genij je u 14 poglavlja predstavio novi i radikalni pogled na postojanje, koji govori da se život mijenja kroz vrijeme i prostor, djelomično putem jednostavnog procesa koji nazivamo prirodni odabir.

Darwin je opisao proces evolucije kao "zajedništvo podrijetla putem modifikacija". Danas bi se to moglo preformulirati u "genetika plus vrijeme". Potomstvo nalikuje roditeljima jer nasljeđuje DNK od njih, ali proces kopiranja nije precizan. Svaki krug ima greške, ili mutacije, i iako su pojedinačno rijetke - s možda jednom ili dvije mutacije u funkcionalnim genima kod svake generacije ljudi - one uskoro mogu nagomilati ogromnu raznolikost. Kopija kopije je uvijek nesavršena, i već samo zbog tog razloga evolucija je neizbježna.

Darwinova klasifikacija života - grupa unutar grupa kao dokaz zajedničke hijerarhije podrijetla koja uključuje ne samo školjke i leptire nego i ptice i banane - oslanjala se samo na ono što je mogao vidjeti golim okom ili kroz mikroskop. Sada geni - jedinice evolucije - spašavaju stvar i otkrivaju cijela kraljevstva postojanja prilično nepoznata prije samo nekoliko desetljeća. Novo stablo života izravni je potomak jedine skice zajedničkog podrijetla u "Porijeklu". Temelji se na usporedbi milijardi DNK nizova koji su sada raspoloživi iz svih oblika postojanja. Srodstvo kitova i žirafa manje je iznenađujuće u usporedbi s otkrićem relativno bliskog srodstva svih životinja i gljiva, i pojavom cijelog novog kraljevstva jednostaničnih bića, Archaea, koja imaju strukturu i način života u potpunosti različit od bakterija kojima površno nalikuju. Možda su čak s njima i surađivale, u ranim danima života, kako bi stvorile stanice s jezgrom koje sačinjavaju sve biljke i životinje današnjice.

Darvinizam pronalazi smisao u onome što je nekad bilo ništa više no zbrka nepovezanih činjenica i pritom ujedinjuje biologiju. Suvremena psihologija i ekologija pronalaze svoje mjesto rođenja na stranicama njegovog najvećeg rada. Stoljeće i pol kasnije, evolucija je ključna za naše razumijevanje života kao što je gravitacija za razumijevanje svemira.

Završne riječi knjige sve kažu: "Postoji veličanstvenost u ovom pogledu na život, izvorno udahnutom u nekoliko oblika ili samo u jedan; i u tome da su se, dok je ovaj planet kružio u skladu s nepromjenjivim zakonom gravitacije, od tako jednostavnog početka razvili beskonačni najljepši i najčudesniji oblici." » Potraži više...