Vremenska prognoza

MobileTran

Vratio se! Protonske zrake će opet započeti svoj ples oko LHC-ovog prstena

Za nekoliko dana, ako sve bude išlo prema planu, protonske zrake će ponovo započeti svoj ples oko prstena duboko ispod CERN-a, LHC-ova doma u predgrađu Ženeve u Švicarskoj. Dobitnik Nobelove nagrade Steven Weinberg je zabrinut. Ne zato što misli da će LHC stvoriti crnu rupu koja će progutati planetu, pa čak niti da će ponovno pokretanje završiti tehničkim debaklom kao prošle godine. Ne, on se u stvari brine da će LHC pronaći ono što ljudi zovu "Božjom česticom", popularnim i neugodno grandioznim nazivom za dosad neotkriveni Higgsov bozon. "Prestrašen sam," kaže. "Otkrivanje samo Higgsa bi doista predstavljalo krizu." Zašto? Dokaz za postojanje Higgsa bio bi kruna napora na kojima fizičari subatomskih čestica rade pola stoljeća - nevjerojatno uspješna teorija poznata jednostavno kao standardni model. On opisuje sve poznate čestice, kao i tri od ukupno četiri sile koje na njih djeluju: elektromagnetizam i slabe i jake nuklearne sile.

On je također i evidentno nepotpun. Mi znamo iz onoga što teorija ne objašnjava da on mora biti dio nečeg mnogo većeg. To znači da će, ako LHC otkrije Higgsovu česticu i ništa osim nje, standardni model time biti potvrđen. No, tada će fizika subatomskih čestica biti u slijepoj ulici, bez naznaka kamo ići dalje.

Međutim, ako su teoretičari u pravu, prije nego pronađe Higgsovu česticu, LHC će vidjeti prvi obris nečeg daleko većeg: veličanstvenu, sveobuhvatnu teoriju poznatu pod nazivom supersimetrija. SUSY, kako je od milja zovu, je odvažna teorija koja udvostručuje broj čestica potrebnih za objašnjavanje svijeta. I ona je upravo ono što bi fizičarima koji se bave česticama moglo zatrebati kako bi ih postavilo na put novih otkrića. Ukoliko dokaz za supersimetriju postoji u obliku u kojem to najveći broj teoretičara očekuje, ona bi mogla biti otkrivena znatno prije Higgsove čestice, čije probleme SUSY navodno rješava. Bilo kakvo uočavanje nečeg što izgleda kao neutralino (supersimetrična čestica) bilo bi zaista velika vijest. U najmanju ruku to bi bilo najbolje uočavanje čestice tamne tvari do sada. Još bolje, to bi nam pokazalo da je priroda u osnovi supersimetrična. » Potraži više...