Vremenska prognoza

MobileTran

Prvi pokušaj

I tako su se deset godina kasnije Enevoldson i Fossett našli visoko iznad Argentine. Njihova je jedrilica nazvana Perlan 1, prema fotografiji oblaka u Njemačkoj. Kako bi izbjegli potrebu za izradom skupe kabine pod tlakom, posudili su svemirska odijela od Enevoldsonovih starih prijatelja iz NASA-e. To je bio već drugi dan za redom da je Fossettovo odijelo bilo neispravno. Enevoldson je otvorio zračne kočnice i usmjerio vrh nosa jedrilice prema Zemlji. Misija je zamalo prekinuta, ali su odlučili pokušati još jednom.

Odjednom, bio je tu. Veličanstveni val nosio ih je prema gore. Kasnije su GPS i meteorološki modeli pokazali kako su Enevoldson i Fossett putovali od vrha jednog vala do dna višeg susjednog vala. Taj im je ključni manevar omogućio uzlet u stratosferu i postavljanje svjetskog visinskog rekorda za jedrilice. Također im je pružio prvu izravnu potvrdu o meteorološkim modelima stratosferskih valova na južnoj hemisferi.

Do trenutka kada su dospjeli na 15.600 metara visine, bili su u zraku već više od 5 sati i temperatura u kabini pala je na -10 stupnjeva Celzija. Bili su iscrpljeni, pa su se odlučili spustiti - ali zrak koji se uzdizao nije pokazivao znakove da će stati. Prije nego što su sletjeli, Fossett je izjavio kako je vrijeme za izgradnju zrakoplova pod tlakom. Sljedeći su put trebali dospjeti na 27.500 metara, što bi bila najveća visina na koju je neki pilot dospio pomoću letjelice s krilima. Fossett nije doživio da to vidi. Tek nešto više od godinu dana kasnije, poletio je upravljajući jednomotornim zrakoplovom s privatne piste u Nevadi i nestao. Enevoldson je bio dio spasilačke ekipe. Fossettov uništeni zrakoplov, zajedno s njegovim ostacima, nije pronađen gotovo 13 mjeseci. Enevoldson je izgubio prijatelja i kopilota, kao i njegova financijska sredstva. Činilo se da je avantura završila. » Potraži više...