Vremenska prognoza

MobileTran

Rast novih zubiju iz matičnih stanica

Znanstvenici su napravili zube od matičnih stanica, prve u svijetu koji bi mogli učiniti da zubala postanu stvar prošlosti. Izgledali su poput normalnih zubiju, bili su osjetljivi na bol i lako žvakali hranu. Iako su pokusi bili na miševima, oni postavljaju temelj kako bi ljudi mogli 'uzgajati svoje vlastite zube' po potrebi.

Ova tehnika bi također mogla biti prilagođena i drugim organima, omogućavajući da srce, pluća i bubrezi rastu u tijelu kako bi zamijenili organe istrošene zbog starosti ili oštećene zbog bolesti. Japanska studija usredotočila se na matične stanice - 'osnovne stanice' koje imaju sposobnost pretvoriti se u druge tipove stanica. Istraživači sa Znanstvenog sveučilišta u Tokiju identificirali su dva tipa matičnih stanica, koji zajedno sadržavaju sve upute za potpuno narasli zub.

Ako se ambicije znanstvenika ostvare, cijeli zubi bi se uzgajali u laboratoriju pomoću matičnih stanica koje bi se uzimale iz pacijentovih mliječnih zubiju ili umnjaka. Ovi živi zubi bi se usađivali u prazne utore u desnima, što bi zamijenilo sadašnju metodu umetanja proteze na metalnim iglicama.

Tehnologija za uzgoj zamjenskih zubiju mogla bi značiti kraj zubala. Znanstvenicima na Kraljevskom sveučilištu u Londonu dodijeljeno je 500.000 funti kako bi im se pomoglo da razviju ljudske zube iz matičnih stanica. Matične stanice bi bile programirane da se razviju u zube a zatim transplantirane u pacijentovu čeljust na prazno mjesto. Smatra se da bi zatim bila potrebna dva mjeseca da se zub potpuno razvije. Ali moglo bi proći i pet godina prije nego što tehnologija postane dostupna široj javnosti.

U prosjeku Britanci stari iznad 50 godina izgube oko 12 zuba od ukupno 32. Profesor Paul Sharpe je znanstvenik za genetska istraživanja na Kraljevskom sveučilištu. On je kazao: "Ključna prednost naše tehnologije je da živi zub može očuvati zdravlje okolnog tkiva mnogo bolje od umjetne proteze. Zubi su živi, i oni mogu reagirati na zagriz osobe. Oni se miču i pritom održavaju zdravlje desni i zubiju oko njih." Cijena ne bi trebala biti viša od cijene umjetnih implantata koja se kreće između 1.500 i 2.000 funti. » Potraži više...