Vremenska prognoza

MobileTran

Simulator živuće Zemlje

Ovo bi mogao biti jedan od najambicioznijih računalnih projekata ikada. Međunarodna skupina znanstvenika namjerava stvoriti simulator koji može replicirati sve što se događa na Zemlji - od globalnih vremenskih obrazaca i širenja bolesti do međunarodnih financijskih transakcija ili zagušenja na cestama. Nazvan "simulatorom živuće Zemlje" (LES - Living Earth Simulator), projekt ima za cilj unaprijediti znanstveno razumijevanje onoga što se odvija na planetu.

"Mnogi problemi koje imamo danas - uključujući socijalne i ekonomske nestabilnosti, ratove, širenja bolesti - povezani su s ponašanjem ljudi, ali očito postoji ozbiljan nedostatak razumijevanja načina na koji društvo i gospodarstvo funkcioniraju", kaže doktor Helbing sa švicarskog Federalnog tehnološkog instituta, koji predsjedava projektom "FuturICT" koji ima za cilj stvoriti simulator. Zahvaljujući projektima kao što je akcelerator čestica izgrađen u CERN-u, znanstvenici znaju više o počecima svemira nego o vlastitom planetu, tvrdi Helbing. Ono što je potrebno je akcelerator znanja, kako bi se sudarale različite grane znanja, kaže on. Rezultat će biti LES. On će biti u mogućnosti predvidjeti širenja zaraznih bolesti kao što je svinjska gripa, utvrditi metode za rješavanje klimatskih promjena, pa čak uočiti i nagovještaje nadolazeće financijske krize.

No, kako bi ovako ogroman sustav funkcionirao? Za početak bi trebao sadržavati podatke - mnogo njih - koji pokrivaju cijeli raspon aktivnosti na planetu. Također bi ga trebala pokretati superračunala koja su sposobna obavljati izuzetno kompleksne izračune. Iako hardver još nije sastavljen, mnogo podataka se već generira. Osim toga, Helbing i njegov tim već su identificirali više od 70 internetskih izvora podataka za koje vjeruju kako se mogu koristiti, uključujući Wikipediju, Google Maps i nekoliko drugih. Integracija takvih izvora podataka u stvarnom vremenu s milijunima drugih izvora podataka - od financijskih tržišta i medicinske dokumentacije do društvenih medija - u konačnici bi pokretala simulator. Sljedeći korak je stvoriti okvir koji bi pretvorio tu gomilu podataka u modele koji točno repliciraju ono što se događa na Zemlji.

Međutim, nije dovoljno jednostavno imati mnogo podataka kako bi se izradila vjerodostojna simulacija planete. Nije da ne znamo dovoljno o većini problema s kojima se svijet suočava, od klimatskih promjena do krajnjeg siromaštva, već ne poduzimamo nikakve radnje na informacijama koje imamo. Bez obzira na izazove s kojima se projekt suočava, veća opasnost bila bi ne pokušati iskoristiti računalne alate koje sada imamo - i koje ćemo imati u budućnosti - kako bismo poboljšali naše razumijevanje globalnih socioekonomskih trendova. » Potraži više...