Vremenska prognoza

MobileTran

Skenerima cijelog tijela prijeti odgoda

Nakon incidenta u zrakoplovu američkog prijevoznika na Božić, kada je putnik pokušao detonirati eksplozive sakrivene u svom donjem rublju, vlade su požurile s uvođenjem skenera cijelog tijela u zračne luke kako bi se preduhitrili slični napadi.

Ali njihovi napori mogli bi biti spriječeni zbog činjenice da tehnologija skenera još nije certificirana kao prikladna za vladine svrhe - a proizvođači neće ulagati u masovnu proizvodnju dok ona to ne bude.

Tako kaže Colin McSeveny, glasnogovornik tvrtke Smiths Detection u Watfordu, UK, koja proizvodi skenere tijela milimetarske valne duljine. "Političari poput Gordona Browna žele požuriti ali ove se tehnologije još uvijek testiraju. One još nisu spremne. Još ih uvijek nije certificirala Uprava za sigurnost prijevoza u SAD-u niti Europska unija, na primjer," kaže McSeveny. "Mi nećemo proizvesti ni 500 od tih 100.000 uređaja sve dok ne budu certificirani." Pitanje certificiranja skenera tijela - i njihove uporabe kao primarne metode pregleda uz detektor metala - očekuje se da će biti postavljeno na ovotjednom sastanku europskog vijeća za prijevoz. » Potraži više...