Vremenska prognoza

MobileTran

Slušanje glazbe, izoštravanje uma

Prije gotovo 20 godina, mala studija sugerirala je da bi slušanje Mozartove "Sonate za dva glasovira u D duru" moglo pojačati mentalno funkcioniranje. Nije prošlo mnogo prije nego što su se zaštićeni proizvodi s "Mozart efektom" počeli prodavati. Gruzijski je guverner čak predložio da se svakom novorođenčetu pušta CD ili kaseta s klasičnom glazbom. Ispostavilo se da su dokazi za Mozartovu terapiju slabašni, možda čak i nepostojeći, iako izvorna studija nikada nije niti tvrdila da je učinak imalo veći od privremenog i ograničenog.

U posljednjih nekoliko godina, međutim, neuroznanstvenici su ispitali prednosti intenzivnih napora učenja i prakticiranja glazbe, za razliku od povremenog puštanja Mozartovog CD-a ili igranja računalne igre za "vježbanje mozga". Napredne tehnike promatranja omogućile su znanstvenicima da vide što se događa u vašoj glavi kada vježbate violinu sat vremena svakog poslijepodneva. Otkrili su da glazbene lekcije mogu proizvesti duboke i trajne promjene koje poboljšavaju opću sposobnost učenja.

Istraživanja su pokazala da marljivo vježbanje sviranja instrumenta od najranije dobi može pomoći mozgu da bolje obrađuje zvukove, što olakšava koncentraciju kod upijanja drugih predmeta. Osobe vične glazbi se lakše koncentriraju na sat biologije unatoč buci u učionici. One mogu sudjelovati u nekoliko stvari odjednom, što je bitna vještina u ovo doba kad se očekuje svladavanje više stvari istovremeno.

Nažalost, sve manji broj škola daje učenicima priliku da uče svirati neki instrument. Izvješće organizacije "Glazba za sve" utvrdilo je kako je od 1999. godine do 2004. godine broj studenata koji pohađaju glazbene programe u državnim školama u Kaliforniji pao za 50 posto. Istraživanje našeg mozga u vezi s glazbom dovodi do zaključka kako glazbeno obrazovanje treba biti sačuvano i po potrebi obnovljeno.

Glavni će razlog za sviranje nekog instrumenta, naravno, uvijek biti čisti užitak sviranja. No u nastavni plan i program trebali bismo uključiti i nova saznanja o blagotvornom učinku glazbe na mozak u razvoju. Trajno sviranje nekog instrumenta od rane dobi je ostvariv cilj čak i uz malen proračun. Glazba nije samo "dodatna aktivnost". » Potraži više...