Vremenska prognoza

MobileTran

Slušanje putnikovog telefonskog razgovora može narušiti sposobnost za vožnju

Postoji nešto kod prisluškivanja druge osobe koja razgovara na mobitel u javnosti, a što je izrazito iritantno. Ali što? Lauren L. Emberson sa Sveučilišta Cornell i njeni kolege stvorili su hipotezu koja se temelji na poznatim učincima predvidljivosti na ljudsko ponašanje. Ljudski govor je relativno predvidljiv kada slušamo dijalog ili monolog, ali u slučaju kada možemo čuti samo polovicu dijaloga, što istraživači zovu "poludijalog," imamo puno manje informacija o onome kako bi se razgovor mogao dalje odvijati. Kako bi ova distrakcija mogla utjecati na sposobnost za obavljanje raznih tipova zadataka?

Tim je okupio 24 studenta volontera, što je kadar koji gotovo sigurno nema problema s uporabom mobitela, te je testirao njihovu izvedbu u dva zadatka dok su bili izloženi tišini, kao i snimljenim monolozima, dijalozima i poludijalozima. Prvi zadatak je bio uglavnom vizualan. Ispitanici su pokušavali pratiti pokretnu točku na ekranu računala pomoću miša. Emberson i njegovi kolege smatraju da to odgovara oprezu koji je potreban da osoba tijekom vožnje ostane unutar prometne trake. Dok su slušali poludijaloge, pogreška studenata u praćenju točke povećala se za prosječno 2,74 piksela, što je oko šest puta više od onoga što je bilo za vrijeme tišine prije poludijaloga. Dijalog i monolog nisu imali takav učinak.

Drugi test bilježio je pamćenje četiri ciljna slova iz kratkoročnog pamćenja, što je aktivnost s jezičnim elementom. "Zanimljivo, točnost je smanjena za oko 10 posto kod poludijaloga, ali to nije utjecalo na vrijeme reakcije", kaže Emberson. Dodavanje jezičnog elementa također nije promijenilo ishod. Konačno, kako bi potvrdili da je krivac upravo informacijski sadržaj poludijaloga, ponovno su proveli iste testove na 17 dodatnih sudionika, ali su učinili riječi nerazumljivima, uz zadržavanje akustike govora. Negativni učinci su nestali. Dobro je poznato da razgovor na mobitel za vrijeme vožnje utječe na performanse, ali ovo je prvi put da je obuhvaćeno i slušanje razgovora kod putnika. "Čini se da je efekt širok, a ne specifičan", kaže Emberson, što čini rezultate još zanimljivijima. » Potraži više...