Vremenska prognoza

MobileTran

Sluz planira cestovnu mrežu

Ljigavi cestovni projektant promijenio je mrežu autocesti u Ujedinjenom Kraljevstvu – i sve to u zamjenu za dobar obrok. Korumpirani političar na djelu? Ne, to je Physarum polycephalum, žuta sluzava plijesan koja obično raste u nakupinama trulog lišća i drvenih klada.

Jeff Jones i Andrew Adamatzky, stručnjaci u nekonvencionalnom računarstvu sa Sveučilišta University of the West of England u Bristolu, zapitali su se može li biologija pružiti alternativu konvencionalnim metodama planiranja cestovnih pravaca. Kako bi to saznali, oni su stvorili predložak Ujedinjenog Kraljevstva na plohi agara na kojoj su označili devet najmnogoljudnijih gradova, osim Londona, sa zobenim pahuljicama. Zatim su na lokaciji Londona postavili koloniju P. polycephalum koja se hrani tako da iz nje izrastu vitice kojima doseže hranjive tvari, i bilježili aktivnosti hranjenja kolonije.

Većina dobivenih "karata" oponašala je stvarnu međugradsku cestovnu mrežu, no neke su ponudile i nove pravce. Na primjer, autocesta između Manchestera i Glasgowa prolazi uzduž zapadne obale Ujedinjenog Kraljevstva, ali je sluzava plijesan odabrala istočni put do Newcastlea, a zatim sjeverno do Glasgowa. "Ovo pokazuje kako jednostanično biće bez ikakvog živčanog sustava – dakle, bez inteligencije u klasičnom smislu – može pružiti učinkovito rješenje za problem povezivanja," kaže Jones. Sada planiraju dodati reljef na agar i vidjeti utječe li to na rezultat. » Potraži više...