Vremenska prognoza

MobileTran

Smrznuto tkivo moglo bi pomoći u spašavanju rijetkih vrsta

Uzmimo smrznute stanice iz mrtvih životinja, reprogramirajmo ih tako da postanu sperma i jajašca, a zatim ih upotrijebimo za vraćanje ugroženih vrsta s ruba opstanka. To je cilj suradnje između zoološkog vrta u San Diegu i instituta Scripps Research u gradu La Jolla u Kaliforniji.

Inbar Friedrich Ben-Nun i Jeanne Loring iz Scrippsa opisali su način na koji su stvorili inducirane pluripotentne matične stanice (iPS) iz stanica smrznute kože preminulog Mandrillusa leucophaeusa, ugroženog majmuna kojeg se može naći u Nigeriji, Kamerunu i Ekvatorskoj Gvineji.

Dugoročni cilj tima potaknuti iPS stanice da postanu sperma i jajašca. IPS stanice će proizvoditi iz tkiva koje se nalazi u zoološkom vrtu u San Diegu u sklopu svojeg projekta nazvanog "Frozen Zoo" ("Smrznuti zoološki vrt") - a koji posjeduje uzorke otprilike 8.400 jedinki koje predstavljaju više od 800 vrsta. Sperma i jajašca mogli bi se koristiti u tretmanima izvantjelesne (in vitro) oplodnje za unošenje genetske raznolikosti u program uzgoja životinja u zarobljeništvu.

"Mogli biste doista razmnožavati životinje koje su mrtve", kaže Loring. Da bi stvorio iPS stanice, tim je koristio viruse projektirane da nose četiri ljudska gena koji mogu reprogramirati odrasle stanice u stanje embrionalne matične stanice. Međutim, taj trik nije uspio sa stanicama sjevernog bijelog nosoroga.

Loring kaže da će možda biti potrebno koristiti verzije gena nosoroga. Drugi problem je taj što reprogramiranje gena može učiniti iPS stanice kancerogenima, iako su drugi istraživači razvili tehnike kako stvoriti iPS stanice koje iza sebe ne ostavljaju kopije gena. » Potraži više...