Vremenska prognoza

MobileTran

Tajne morskih dubina

Mogli biste pomisliti kako je malo toga ostalo za otkriti na Zemlji u 21. stoljeću, ali još nam uvijek duboko more ostaje gotovo posve nepoznato. Oceani pokrivaju 70% površine Zemlje, s prosječnom dubinom od 4 kilometra. To čini duboko more najvećim od svih staništa - ali je ono također i jedno od najmanje gostoljubivih. Ono je izuzetno hladno, sasvim mračno, često s niskim razinama kisika i pritisnuto tlakom 1000 puta većim nego na površini - toliko golemim da mijenja biokemiju. Unatoč tim preprekama za život - a činjenica je da smo čak i u najpoznatijim regijama uzorkovali manje od 1% morskog dna - sada počinjemo shvaćati da su dubine dom spektakularnoj raznolikosti organizama. Bizarni stanovnici dubina uključuju dubokomorske morske pse, mnoge bioluminiscentne ribe, drevne prahistorijske ribe, vampirske lignje, hobotnice čije sisaljke svijetle u mraku, zvonolike metar široke meduze te puževe s oklopom na stopalu.

Možda je najdramatičnije stvorenje 13 metara duga divovska lignja, nedavno snimljena po prvi put, a još je više zastrašujuća 15 metara duga kolosalna lignja, nikad viđena živa. Život se također može pronaći u obliku bakterija, crva i rakova, kojih ima u velikom broju na dubinskim ravnicama koje pokrivaju nepregledne dubine. Oni se hrane organskim "snijegom", koja pada odozgo. Nije se smatralo kako je moguć život duboko ispod morskog dna. No, 2003. su godine istraživači otkrili mnoge jedinstvene bakterije u sedimentu 300 m ispod morskog dna Tihog oceana, koje se hrane sedimentima već milijunima godina.

Još su spektakularniji dubokomorski koralji, koje se može naći na dubinama do 6000 m hladnim vodama i do 2°C. Unatoč tome, oni po sjaju konkuriraju svojim tropskim suparnicima u plitkim vodama. Ove sporo-rastuće životinje sada se mogu naći od Irske do Novog Zelanda, a čak je otkriveno i da rastu na potpornjima naftnih platformi. No shvaćanje o njihovoj raširenosti je postalo razvidno tek zbog toga što su ih počele uništavati destruktivne prakse ribolova, kao što je koćarenje. Najveći poznati koralji, u blizini Norveške, obuhvaćaju 100 četvornih kilometara, ali su otkriveni tek 2002. godine.

Na nekim se mjestima život može naći u izobilju. Jedan od najfascinantnijih dubokomorskih ekosustava nalazi se oko hidrotermalnih otvora, gdje pregrijana voda bogata kemijskim spojevima izvire iz vulkanski aktivnih grebena usred oceana. Ovdje bakterije koje se hrane metanom i sulfidom omogućavaju život velikoj zajednici životinja, uključujući divovske školjke, bizarne ribe i masivne crve dugačke i do 2 m. Otkrivene su čak i fotosintetske bakterije koje se hrane na slabašnoj svjetlosti otvora, dok druge mogu rasti i u vodi toplijoj od 121°C. Ovi su otvori često na osami, a uskovitlani stupovi vode mogu izletjeti poput letećih tanjura, noseći bakterije na druge otvore.

Ovi otvori, poznati i kao "crni dimnjaci", prvi su put otkriveni 1977. godine. Otkriće ovog cijelog ekosustava revolucioniralo je naš pogled na život. Sada znamo da se ti ekosustavi mogu pronaći od Skandinavije do Tihog oceana. Javljaju se duž grebena usred oceana, od relativno plitkih voda pa do onih dubine i nekoliko kilometara. Neki čak vjeruju da je život na Zemlji možda započeo na ovim otvorima, koji mogu biti visoki i do 60 m. Drugi smatraju da bi slične geološke značajke mogle biti utočište života u smrznutim jezerima na Zemlji i na drugim planetima i mjesecima, kao što su Mars ili Europa. » Potraži više...