Vremenska prognoza

MobileTran

Tamni laser omogućuje da podaci kroz optička vlakna putuju još dalje

Optička vlakna mogu prenositi digitalne podatke na mnogo veće udaljenosti, ako su oni kodirani u impulse tame, umjesto impulsa svjetlosti. Kako bi to iskoristili, Steven Cundiff, fizičar na Sveučilištu Colorado u Boulderu i njegovi kolege razvili su uređaj koji je prozvan tamnim laserom.

Standardni laser može poslati milijune svjetlosnih impulsa svake sekunde, koji su odvojeni duljim tamnim intervalima. Tamni laser djeluje u obrnutom smjeru: on stvara kratke impulse tame odvojene relativno dugim intervalima osvjetljenja. U srcu Cundiffovog tamnog lasera nalazi se komad materijala koji emitira svjetlost kada se kroz njega propusti električna struja. Ta svjetlost se odbija naprijed i natrag unutar zrcalne komore, na sličan način na koji se svjetlost reflektira natrag i naprijed u rezonantnoj šupljini običnog lasera kako bi proizvela koncentrirane impulse svjetlosti.

Razlika kod tamnog lasera je da jedno od zrcala ima premaz koji upija svjetlost. S takvom postavom, i uz svjetlost prave frekvencije, komora emitira kratke impulse koje karakterizira odsutnost umjesto prisutnost svjetlosti. Impulsi, koji se proizvode učestalošću do 400 milijuna po sekundi su 70 posto manje intenzivni od pozadinske svjetlosti.

Ovo nije prvi laser koji može odašiljati tamne impulse. Han Zhang i njegov tim na tehnološkom sveučilištu Nanyang, Singapur, izgradili su svoj vlastiti laser prošle godine. No, Zhang napominje da je jedna očigledna prednost kod Cundiffovog tamnog lasera visoka frekvencija kojom proizvodi tamne impulse. To bi se moglo pokazati korisnim kod optičkih komunikacija na velike udaljenosti, kaže Cundiff. Postoje ograničenja koliko daleko koherentni impuls svjetlosti može putovati niz kabel s optičkim vlaknima, jer se signal "zamuti" na velikim udaljenostima zbog toga što različite valne duljine unutar impulsa putuju nešto različitim brzinama. To nije problem za impuls kojeg definira odsutnost svjetlosti, kaže Cundiff. » Potraži više...