Vremenska prognoza

MobileTran

Ukidanje rada forenzičkog laboratorija Ujedinjenog Kraljevstva

Prije četvrt stoljeća Alec Jeffreys otkrio je nešto što će kasnije revolucionirati forenzičku znanost. Iako je razvio tehniku "određivanja genetskih svojstava" na Sveučilištu u Leicesteru, Ujedinjeno Kraljevstvo, velik dio njezinog uspjeha posljedica je istraživanja u Službi za forenziku Ujedinjenog Kraljevstva koje je uvelike unaprijedilo njezinu točnost, osjetljivost i snagu. Zbog toga je britanska vlada s nevjericom i očajem najavila "postupnu likvidaciju" Službe za forenziku do ožujka 2012. godine iz komercijalnih razloga. Služba gubi oko 2 milijuna funti mjesečno i od nje su konkurentnije tvrtke iz privatnog sektora.

Jasno je da organizacija koja nudi svjetski vodeća istraživanja nikad neće moći konkurirati komercijalnim dobavljačima koji se usredotočuju na najniži trošak i najveću učinkovitost - niti bi to trebala. Uvijek će postojati potražnja za prilagođenim ispitivanjima, uvjetovanim okolnostima pojedinačnih slučajeva. Oni su važni za pravosuđe, iako možda nisu najjeftiniji u ponudi. Neovisno drugo mišljenje je ključno u forenzičkoj znanosti, a trebalo bi dolaziti od vlade i sveučilišnih laboratorija.

Što se tiče DNK dokaza i ostalih znanstveno utemeljenih tehnika koje igraju sve značajniju ulogu u otkrivanju i osuđivanju počinitelja kaznenih djela, potrebno je trajno istraživanje kako bi se te metode poboljšale i kako bi se izbjegli pogrešni zaključci. Još uvijek trebamo činiti više kako bismo uklonili subjektivni element iz ispitivanja DNK. Ujedinjeno Kraljevstvo dalo je jedinstveni doprinos razvoju forenzičke znanosti - a to bi moglo još dugo trajati. Čak i ako je odluka o obustavi rada Službe za forenziku konačna, britansko pravosuđe će i dalje će trebati istraživanje, razvoj, obrazovanje, napredno istraživanje i izvor mjerodavnog neovisnog drugog mišljenja u svim područjima forenzičke znanosti. » Potraži više...