Vremenska prognoza

MobileTran

Zašto su niski ljudi osjetljiviji

Žene su osjetljivije na dodir od muškaraca, ali ne zbog spola. To je samo zato što su njihovi prsti obično manji. "Sada razumijemo da ova razlika u spolovima nije zapravo posljedica spola, već posljedica veličine prstiju", kaže Daniel Goldreich sa Sveučilišta McMaster u Torontu u Kanadi. Njegov tim je izmjerio površinu kažiprsta kod 100 studenata, od kojih je zatim zatraženo da dodiruju površine označene sve finijim i finijim utorima.

Ako su utori postanu preuski da bismo to osjetili dodirom, površinu doživljavamo glatkom. U prosjeku, muškarci su mogli osjećati utore širine do 1,59 milimetara, dok su žene osjećale utore širine do 1,41 milimetra. No, ono što je važno je veličina prsta, a ne spol.

Prostorna diskriminacije opadala je za 0,25 milimetara za svako povećanje četvornog centimetra površine kažiprsta. Tim je otkrio da što je veličina prsta manja, to su znojne pore gušće zbijene. Pretpostavljaju da su dodirni receptori na koži, odnosno Merkelove stanice, također gušće zbijeni, što bi moglo objasniti zašto su mali prsti osjetljiviji. » Potraži više...